lördag 27 oktober 2007

Rovdrift vs. återvinningstalibanism

I allas vår iver att återvinna och återanvända så mycket som möjligt finns det faktiskt en hel del vi oftast inte reflekterar över. Om du tänker efter, vad är det första du gör på morgonen? Så här års, antagligen tänder lyset. Är du en miljömedveten person tänds antagligen en lågenergilampa. Då har man för att tillverka denna lampa någonstans ur jordskorpan brutit bla. koppar, järn,kvarts och kemiskt framställt gasen inuti den. Har du däremot en "vanlig lampa" tillkommer tex. wolfram. Strömmen till lampan och ditt hus kommer i kopparledningar. Koppar måste brytas i nån gruva nånstans. Efter uppstigandet kanske du går på toaletten. Toalettstolen och handfatet du använder är gjort av fältspat. Och hur får man fram det? Just det, det bryts i nån gruva eller dagbrott nånstans på jorden. Ni börjar fatta vart jag vill komma, va...? Fortsätt sen och tänk på vad du gör under dagen och du ska se att nästan varenda pryl du kommer i kontakt med bryts eller tappas ur jordskorpan. Återvinningstalibanen säger då med knuten näve till oss som inte är så fulländade återvinnare ( och följdaktligen sysslar med rovdrift ) : "Allt detta måste vi återvinna och återanvända!".

Miljökämpen är tyvärr oskuldsfullt omedveten om en del saker som kan få honom / henne att framstå som något av hycklare. Jag tänker mig att miljökämpen är medlem i nån organisation och därigenom tar emot en medlemstidning. Efter att ha läst tidningen lägger personen den i pappersåtervinningen och då är samvetet rent tror han / hon, men icke. Cellulosan återvinns men kaolinet som tidningssidorna är bestrukna med då? Nej, det återvinns inte utan måste för varje tidningsblad brytas ur jorden.

Tandkrämstuben kramas ur till sista droppen och läggs i därför avsedd återvinningsbehållare. Jamen, själva tandkrämen då? Som du efter borstningen obetänksamt spottat ut i fältspatstvättstället ? Jo den består av slipmedel, kalk mm. som kommer var då ifrån?

Miljökämpen har säkert också målat om köksluckorna. I vilken återvinningsbehållare lade han / hon den bortslipade gamla färgen? Färgen innehåller bla.. bla..bla.. som måste brytas bla..bla..bla..

Härmed har jag dövat mitt samvete en smula och fortsätter leta efter nya gruvuppslag.

Inga kommentarer: