torsdag 29 november 2007

Tidsperspektiv

På jobbet är vi mitt ute i vildmarken. Vildmark såtillvida att inga bofasta finns inom åtskilliga kilometers radie. Skogsbolagen har dock lämnat sina spår i form av avverkningar och planteringar. Där mitt bland ingenting träffade vi på gamla odlingar. Flera hundra meter stora myrar som dikats ut för hand och hägnats in med fastbandhagar. Vi hittar halvt ihoprasade lador och nån gammal grind. Man kan inte låta bli att undra hur många arbetstimmar som lagts ned på timring, dikning, hugga virke till tusentals löpmeter staketvirke och smida gångjärnen till grinden. Det här åstadkoms för kanske 70 till 100 år sedan, vad vet jag. Mycket länge sedan tycker man...

På ett annat ställe ska vi ta stenprover ur en berghäll. Först måste vi gräva 50 cm djupt i myrmark. Myren vi gräver bort på en halvtimme har tagit kanske 50 000 till 100 000 år på sig att bildas. Väl nere på berghällen borrar och spränger vi en dryg meter ner och tillrest geolog konstaterar att "Nu har ni lämnat spår efter er fram till nästa istid". Jag vet inte när nästa istid blir men den förra var för 12 000 till 15 000 år sedan. Själva berget vi spränger i är inte gammalt. Knappt 1 000 000 000 år. Mitt hus står däremot på gammalt berg. 1 970 000 000 år.

När du tycker att micron tar lång tid på sig att värma en kopp vatten eller att det är väldigt långt till sommaren är det nyttigt att bli lite ödmjuk och reflektera över vad som egentligen är lång tid.

3 kommentarer:

Anonym sa...

There are various гeaѕonѕ why pеοple
prеfег this belt.

Look іnto my web blоg ... flex belt coupons

Anonym sa...

These contemporarу fitnesѕ deviceѕ are woгn about the ωaist,
posіtioned suitablе arоund the abs and then utilizing what is
identifieԁ as elеctroniс muѕcle stіmulаtіon.


my webpage flex belt reviews
my page :: Prnewswire.Com

Anonym sa...

Appreсiatіon to my father ωhо stated to me on the topic of thіs wеbѕite, this
weblog іs genuinely awеsоme.

Mу page :: dayzwiki.es